Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Yellow Shrimp


Επιστημονική ονομασία: Neocaridina Heteropoda
Μέγιστο μέγεθος: Αρσενικό 2,5 εκ. Θηλυκό 3εκ.
Συνθήκες νερού: 22C - 28C, pH 6.5 - 7.5, dKH 3 - 15
Ποσοστό αναπαραγωγής: Πολύ υψηλό
Συμπεριφορά: Ειρηνική
Επίπεδο φροντίδας: Εύκολο
Προέλευση: Ιαπωνία
Οικογένεια: Atyidae



Η Yellow Shrimp είναι η μόνη κίτρινη γαρίδα του είδους, για ενυδρείο γλυκού νερού.
Οι εκτροφείς έχουν κάνει επιλεκτικές αναπαραγωγές από άγριες γαρίδες του είδους, για να εξασφαλίσουν το έντονο κίτρινο χρώμα τους, όπως και με τις Red Cherry Shrimps.
Χάρη στο μοναδικό της χρώμα, την ανθεκτικότητά της αλλά και την ταχύτητα με την οποία αναπαράγεται, έχει κερδίσει πολλούς χομπίστες.
Η προέλευσή της είναι από την Ιαπωνία και το χρώμα της μορφοποιήθηκε μετά από διάφορες διασταυρώσεις των άγριων ειδών Neocaridina Heteropoda.
Ανακαλύφθηκε πρόσφατα, από το 2000 και μετά, χωρίς να γνωρίζουμε ποιος ήταν ο πρώτος εκτροφέας που έκανε τις αρχικές αναπαραγωγές και διαδόθηκε το είδος.
Μπορεί να διατηρηθεί σε πολλές και διαφορετικές παραμέτρους νερού, όπως και σε πολλούς και διαφορετικούς τύπους βυθού.
Με τις κατάλληλες παραμέτρους νερού και σε ένα άνετο περιβάλλον, η Yellow Shrimp θα δημιουργήσει αποικίες και θα αναπαράγεται συνέχεια!
Ο χρόνος για να εκκολαφθούν τα αυγά είναι 30 - 45 μέρες.
Η αναγνώριση του φύλου στις Yellow Shrimps είναι πολύ εύκολη.
Οι θηλυκές είναι μεγαλύτερες από τις αρσενικές, το χρώμα τους είναι λίγο πιο σκούρο, κι επίσης έχουν καμπυλωτό υπογάστριο.
Επίσης οι θηλυκές ξεχωρίζουν από τη σέλα ή από μια λωρίδα κατά μήκος της πλάτης τους, που οι αρσενικές δεν διαθέτουν.
Η διατροφή τους είναι επίσης πολύ εύκολη υπόθεση, αφού μπορούν να δεχτούν σχεδόν όλα τα είδη τροφών.
Μπορούν να τραφούν με σπανάκι, κολοκυθάκια, pellets για γαρίδες, φύκια, νιφάδες ψαριών, bloodworms και πολλά άλλα.
Είναι καλύτερο να τις ταΐζουμε μία φορά την ημέρα.
Η ποσότητα τροφής θα πρέπει να είναι τόση ώστε οι γαρίδες μας να την έχουν καταναλώσει σε 2 - 3 ώρες.
Η υπερσίτιση είναι γνωστή αιτία θανάτου στις γαρίδες, οπότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Είναι καλό να θυμόμαστε ότι στη φύση οι γαρίδες έχουν τον ρόλο του καθαριστή, που σημαίνει ότι μπορούν να τραφούν με οτιδήποτε, δεν είναι απαραίτητη μια καθημερινή σταθερή πηγή τροφής.
Ακόμα κι αν τύχει να μη τους παρέχουμε τροφή για 1 - 2 μέρες δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα, ίσα ίσα που μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το ενυδρείο μας.
Ωστόσο αν δεν υπάρχει άλγη στο ενυδρείο μας, καλό είναι να τους δίνουμε δισκία άλγης, γιατί τα φύκια παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην διατροφή τους και τις βοηθούν να έχουν γερό ανοσοποιητικό σύστημα.
Ένα φυτεμένο ενυδρείο αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για τις γαρίδες, μιας και μπορεί γενικά να είναι πολύ ανθεκτικές, αλλά στα νιτρώδη και στην αμμωνία είναι πολύ ευαίσθητες και ασταθείς.
Επίσης τα φυτά θα τις βοηθούν στην αναρρίχηση, γιαυτό προτείνονται φυτά με μεγάλα φύλλα και moss (βρύα).
Άλλο ένα σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε, είναι η ψαροσύνθεση που θα επιλέξουμε, σε περίπτωση που το ενυδρείο μας δεν φιλοξενήσει μόνο τις γαρίδες.
Στη φύση είναι κανόνας ότι αν η γαρίδα χωράει στο στόμα του ψαριού, αυτό θα τη φάει, οπότε θα πρέπει να προσέξουμε τι μέγεθος θα έχουν τα ψάρια που θα διαλέξουμε.
Είναι καλύτερο να τις διατηρήσουμε με ειρηνικά είδη ψαριών και σε φυτεμένα ενυδρεία που θα έχουν πολλά φυτά, βράχια ή driftwoods που θα τις βοηθούν να κρύβονται όταν νιώθουν ότι απειλούνται ή όταν θέλουν να απομονωθούν.
Όσον αφορά το φίλτρο του ενυδρείου, θα πρέπει να παρέχει καλή φίλτρανση στο ενυδρείο ώστε να μπορέσουν να ευδοκιμήσουν και να αναπαραχθούν χωρίς προβλήματα, όπως επίσης θα πρέπει να καλύψουμε τον σωλήνα αναρρόφησης με κάποιο δίχτυ ή σφουγγάρι για να μη ρουφήξει τις γαρίδες.
Είναι πολύ σημαντικό να μην εκθέτουμε τις γαρίδες αλλά και τα ασπόνδυλα γενικότερα, σε κανένα φάρμακο που έχει ως βάση τον χαλκό, γιατί θα πεθάνουν.


 
Πληροφορίες & Φωτογραφίες.

www.aquaworld.ie
www.planetinverts.com 
www.guitarfish.org
www.shrimp-tank.com
www.portalpez.com
www.aquariumlife.com.au
www.aquariumdomain.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: